Telefonszám: +36 96 566 401 Mobil: +36 30 414 7394 E-mail: info@vec.hu

Fogszabályozás

fogszabályozás nem csak esztétikai beavatkozás, hanem a fogak és az íny egészsége érdekében is érdemes kiegyenesíteni fogainkat. A torlódott fogak könnyebben szuvasodnak, tehát könnyebben alakul ki mellettük ínygyulladás is, amely végső esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikor optimális a fogszabályozás elkezdése. Azt szoktuk javasolni, hogy legkésőbb 9 éves kora közül érdemes a gyermeket elvinni fogszabályozó szakorvosi vizsgálatra. Magát a fogszabályozást 10-11 éves kor előtt nem nagyon szoktuk elkezdeni, mivel ilyenkor a legintenzívebb az állkapcsok növekedése így annak növekedését és fejlődését a fogszabályozó segítségével a megfelelő irányba tudjuk befolyásolni.

Életkor szerint két féle fogszabályozást különböztetünk meg:

Gyermekkori fogszabályozás

A gyermekeknél az előbb is említett állkapocs növekedés miatt először kivehető készüléket használunk. A kezelés második fázisában pedig, a fogak pontos beállítása érdekében rögzített, vagy más néven multiband készüléket alkalmazunk.

Felnőttkori fogszabályozás

A felnőttek kezelését minden esetben rögzített készülékkel végezzük. Mivel ilyenkor már nem lehetséges az állcsontok növekedésének befolyásolása, ezért kivehető készüléket már nem alkalmazunk. Abban az esetben, hogyha nagymértékű az állcsontok rendellenessége, akkor fogszabályozási kezelést az állcsontok sebészeti korrekciójával, pozícióba helyezésével tökéletesítjük.

Amikor bebizonyosodik, hogy szükséges a fogszabályozási eljárás, akkor mindenkinek az az első kérdése, hogy mennyi ideig tart a kezelés.

Gyermekkori kezelés esetén körülbelül 2 év a kivehető készülékkel a kezelés és még 1-2 év a rögzített készülékkel.